Ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στο Ν. Θεσσαλονίκης

Ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στο Ν. Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 17610/08.06.2011

Προς Υπουργούς:

- Οικονομικών

- Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

Ραγδαία είναι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στο νομό Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας, που διεξήγαγε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Η απαισιοδοξία και το έντονα αρνητικό κλίμα είναι το συμπέρασμα της διεξαχθείσας έρευνας, που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα ευρήματα. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές του νομού Θεσσαλονίκης εμφανίζουν μια σταθερή επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης και εκφράζουν την απαισιοδοξία τους για την περαιτέρω εξέλιξή της. Η απροθυμία τους ως προς την πραγματοποίηση αγορών είναι μεγάλη, σε αντίθεση με την πρόθεσή τους για αποταμίευση, που είναι εξαιρετικά χαμηλή. Οι πωλήσεις στην αγορά αυτοκινήτου διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η αγορά ακινήτων και γενικότερα η οικοδομική δραστηριότητα είναι καθηλωμένη. 

Σε δεινή θέση βρίσκονται και οι βιομήχανοι του νομού, οι οποίοι παρατηρούν μεγάλη πτώση της παραγωγής και αντίστοιχη μείωση των παραγγελιών τους. Μάλιστα η απαισιοδοξία τους αποτυπώνεται και για το μέλλον, σε σχέση  με την παραγωγή και το επίπεδο των παραγγελιών. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στις εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά και στις κατασκευαστικές επιχειρήσεις, με επιδείνωση της δραστηριότητας και μείωση του όγκου των πωλήσεων, αλλά και μείωση της απασχόλησης. Οι φορείς, οι πολίτες και οι επαγγελματίες του νομού Θεσσαλονίκης εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Η κατάσταση πλέον είναι εκτός ελέγχου, η ανεργία μαστίζει, η παραγωγική διαδικασία εμφανίζει σημαντικές αρρυθμίες, η ζήτηση έχει μειωθεί κατακόρυφα και η γενικότερη κατάσταση επιτείνει το κλίμα ανασφάλειας και απαισιοδοξίας.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Δεδομένων των παραπάνω αρνητικών στοιχείων και της ραγδαίας επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στο νομό Θεσσαλονίκης, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα και η ανασφάλεια, που επικρατεί σε πολίτες, επαγγελματίες και φορείς;

Απαντήσεις Υπουργείων